Güney Gönenç Hocamızı Sonsuzluğa Uğurladık…
3 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden Hocaların Hocası Doç. Dr. Güney Gönenç 6 Aralık 2011 Salı günü düzenlenen törenlerle sonsuzluğa uğurlandı. Türkiye’de demokrasi ve bilim mücadelesine önemli katkılar sunan, EMO Yönetim Kurulu ve Yayın Kurulu olmak üzere Odanın birçok organında yöneticilik yapan, eski ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Güney Gönenç için ilk tören ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yapıldı. Ardından EMO Ankara Şubesi önünde anma töreni düzenlenen Güney Gönenç Maltepe Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Gerçekleştirilen törende EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, “Sevgili Ağabeyimiz, Hocamız Güney Gönenç nasıl geçmişten bugüne Odamızın yarattığı tarihsel birikimin baş öğretmenlerinden biri olduysa. Ülkesine ve mesleğine karşı bir aydın sorumluluğu ile hareket etmenin ne anlama geldiğini gösteren kılavuz olarak bizlerle olmayı yolumuzu bilimden demokrasiden yana aydınlatmayı sürdürecektir.” diyerek, Güney Gönenç’in bilim anlayışına bir alıntıyla vurgu yaptı: “Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin 1970 yılı martında yayınlanan 159.sayısında kendisinin yazı işleri müdürü olarak kaleme aldığı satırlarda; ‘Soyut olarak bilim ve teknoloji iyi ya da kötü olarak nitelendirilemez. Bilimsel bulgular ya da bunların teknolojik uygulamaları hizmet ettikleri amaçlara göre iyi ya da kötü olurlar. Eğer teknoloji köye elektrik götürüyor depreme dayanıklı ev yapıyorsa iyidir. Yok yine aynı teknoloji Vietnam`da köylü katliamı için kullanılıyor, bazı ülkelerin dünyada imparatorluklar kurmasını sağlıyorsa kötüdür.` demektedir.”
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş da anma töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“80’lerin ortasında cuntanın en ağır koşullarında Aydınlar Dilekçesi verilmişti, o dilekçenin örgütleyenlerindendi. 84-85 yılında olabilir o dilekçenin içinde Hocamızın olduğunu öğrendiğimizde göğsümüzü gererek ‘Biz ondan ders almıştık’ demiştik. Onu anlatmak mümkün değil. Onu yaşatmanın en iyi yolu mücadele etmektir. EMO olarak sevenleri dostları olarak onu önümüzdeki yıllarda Hocamızın adını anısını yaşatan etkinlikler yapacağız. İlk yazdığı kitap ‘Hep Aranızda Olacağım’dı, evet, Hocamız hep aramızda olacak.”
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da törende yaptığı konuşmada “Güney Gönenç çok özel bir insan. Sadece Türkiye değil insanlık çok özel bir değerini kaybetmiş bulunuyor. Tevazulu, çok değerli disiplinli bilimin derinliğine duyarlılığı son derece yüksek kimliğinin, Türkiye`nin uygarlaşma tarihinde önemli bir yeri olacak. Hep aramızda olacak.” diyerek başsağlığı dileklerini paylaştı.
Güney Gönenç Kimdir?
1955 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun oldu. 1963 yılında ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü‘nde Öğretim Üyesi olarak göreve başladı. ABD‘de Yüksek Lisans, İngiltere‘de doktorasını tamamladı. 1983 yılında 1 yıllık sürgün hayatının ardından 12 Eylül Askeri Darbesi ile çıkartılan 1402 sayılı yasaya dayanarak görevine son verildi. Uzun bir hukuksal mücadelenin sonucu olarak Danıştay‘ın aldığı karar ile ODTÜ‘deki öğretim üyeliği görevine geri döndü.
Gönenç’in İTÜ’de okurken klasik Türk müziğine ilgi duyduğu ve iki yıl İleri Türk Musikisi Konservatuarı’na devam ettiği biliniyor.
Yurtdışında bulunduğu süreçte, New York Türk Öğrenci Derneği ve İngiltere Türk Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanlıklarında bulundu. Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanlığını yaptı. Barış Derneği’nin Onur Kurulu üyelerindendi. Bilimsel çalışmalarının yanında örgütlü ve siyasi mücadeleye de inanan Gönenç, çeşitli derneklerin yanı sıra Türkiye İşçi Partisi üyesi olarak önemli çalışmalarda yer almıştır.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) çalışmalarına önemli katkılarda bulunan Gönenç, 1963-1964 yıllarında EMO 9. Dönem Yönetim Kurulu üyesi olarak görev üstendi. 1961 yılında EMO İstanbul Şubesi‘nin kurucu yönetim kurulunda yer aldı.
Yönetim Kurulu çalışmalarının yanı sıra EMO‘nun yayın organı Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nde de önemli görevler üstlendi. 1963 yılında EMO‘nun yayın organı Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nde yayın kurulu üyeliği, 1964 yılında ise Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptı. Gönenç, EMO‘nun organize etiği çok sayıda bilimsel ve teknik etkinliğin de düzenleme kurullarında aktif görevler aldı.
Ayrıca Bilim ve Sanat dergisinin genel yayın danışmanı ve yayın sorumlusu olarak çalıştı. Ana Britannica ansiklopedileri için danışmanlık yaptı. Kimi TÜBİTAK yayınlarının bilimsel danışmanlığını üstlendi.
Çok sayıda bilimsel makalesinin yanı sıra gazete ve dergilerde bilişim, bilim tarihi, bilim ve din, barış, dil, sanat, kültür, radyo ve TV, mühendislik konularında çok sayıda makalesi yayımlanmıştır. Gönenç‘in “Hep Aranızda Olacağım: Frederic Joliot-Curie‘nin Yaşamöyküsü” ve “Karanlık Zamanların Şarkısı” isimli 2 kitabı bulunuyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yönetim ve yayın kurullarında görev yaptı. New York Türk Öğrenci Derneği ve İngiltere Türk Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanlıklarında bulundu.