Çevrimiçi Meslek Tanıtım Söyleşilerimiz Tamamlandı

Odamızca 29 Temmuz 2024 ve 30 Temmuz 2024 tarihlerinde Çevrimiçi Meslek Tanıtım Söyleşileri düzenlendi. Söyleşilerde bilgisayar mühendisliği ve ilgili bölümler hakkında bilgiler verildi. Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin meslek seçimlerinde yardımcı olmak amacıyla düzenlenen etkinliklerin ilkinde bilgisayar mühendisliği mesleğini tanıtan bir sunum paylaşıldı. İkinci söyleşide ise mesleğin etik kuralları ve iş hayatındaki zorlukları üzerinde duruldu. Ayrıca yurtiçi ve yurt dışındaki çalışma hayatındaki deneyimler paylaşıldı.

BMO üyesi Adil Güneş AKBAŞ’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen 29 Temmuz 2024’teki ilk söyleşimiz Yönetim Kurulu Başkanı Cem Nuri ALDAŞ’ın açış konuşmasıyla başladı. ALDAŞ konuşmasında Bilgisayar Mühendisleri Odasının Anayasanın 135. maddesine göre faaliyet gösteren kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğunu, meslektaşlarımızın haklarının savunulması ve iş hayatında yaşadığı sorunların çözülmesinde Odamızın önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Ardından özellikle üniversite sonrası meslek içi eğitimlerle üyelerin kendilerini güncel tutmalarını sağlamada meslek odalarının önemli bir yeri olduğunu, meslek içi eğitimlerin yanında odaların toplumsal konularda da duyarlı davranarak kamu yararına olan çalışmalar ve faaliyetler yürüttüğünü sözlerine ekledi.

ALDAŞ konuşmasının devamında, Bilgisayar Mühendisliği, Yapay Zekâ mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği gibi alanların nelere karşılık geldiği konusunda Odamızın toplumu bilgilendirmek gibi bir görevi olduğunu, zorlu bir dönem olan üniversite tercih dönemlerinde öğrenci ve velilere destek olmaya çalışıldığını, bilgisayar mühendisliği mesleğini tanıtarak mesleğin nereye doğru gittiğini, gelecekteki imkanların neler olabileceğini, nasıl bir meslek alanının kendilerini beklediğine dair bir fikir vermek istendiğini belirtti ve söyleşilerimizin yeterli gelmediği durumlarda Genel Merkez ve İl Temsilciliklerimizin olduğu illerde Odamızı ziyaret ederek bilgi alınabileceğini sözlerine ekledi. Web sitemizde yayınlanan güncellenmiş tercih rehberiyle önceki yıllarda yapılmış söyleşilere Odamızın Youtube kanalından erişebileceğini belirttikten sonra tüm öğrencileri tekrar selamladı ve başarı dileklerini ileterek sözlerine son verdi.

YK Başkanının açış konuşması ardından konuk konuşmacımız, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda BMO Üyesi Doktor Enis KARAARSLAN söz aldı. Enis KARAARSLAN Bilgisayar Mühendisliğini tanıtmak ve lise öğrencilerini bu konuda bilinçlendirmek amacıyla hazırlamış olduğu Bilgi Çağında Önemi ve Etkisi başlıklı sunumunu paylaştı. Bilgisayar Mühendisleri Odasının ve odaya destek veren hocalarımızın katkılarıyla hazırlanan ve sürekli güncellenen bu sunumun bilgisayar mühendisliğini farklı bir bakış açısıyla anlatmaya çalıştığını, sektördeki deneyimli bilgisayar mühendislerinin bilgi ve görüşleri alınarak şekillendirildiğini belirtti. Bilgiden bilgelik aşamasına geçişte, yapay zekâ çağında bilgisayar mühendislerinin önemli rol ve görevlerinin olduğunu belirten KARAARSLAN bu süreçte yeni teknolojilerin etkisini sektörel örnekler vererek değerlendirdi ve yapay zekâ çağında bilgisayar mühendislerinin nasıl görevler üstlendiğini ve bu süreçte hangi yetkinliklerin gerekli olduğunun üzerinde durdu.

Doktor Enis KARAARSLAN’ın sunumunun ardından ikinci konuşmacı konuğumuz Ostim Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Doğa KIHTIR söz aldı ve okumakta olduğu bölümü nasıl tercih ettiğini, kişisel özelliklerinin ve ilgi alanlarının neler olduğundan söz etti. Tercih yapacak öğrencilere üniversite yaşamı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Doğa KIHTIR’ın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi.

İkinci söyleşimiz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zühre KORDON AKIN’ın kolaylaştırıcılığında 30 Temmuz 2024’te gerçekleştirildi. Zühre KORDON AKIN’ın açış konuşmasının ardından bilgisayar mühendisliği kariyerine giriş ve yurt dışındaki iş yaşamına geçiş süreçleri hakkında bilgiler verildi. Eğitim hayatı, çalışma deneyimleri ve yurtdışı kariyer hedeflerinin ele alındığı bu bölüme BMO üyesi ve deneyimli bilgisayar mühendisi Volkan TOKMAK konuşmacı olarak katıldı. Halen çalışma hayatına yurt dışında devam eden TOKMAK, yurt dışına gitme istediğiyle büyük şirketlerde çalışma hedefini birleştirdiğini, özellikle büyük şehirlerdeki nüfus yoğunluğu ve iş hayatındaki zorluklar nedeniyle böyle bir karar aldığını belirtti. Küresel salgın nedeniyle birçok meslektaşının evden çalışmaya başladığını ve bu durumun iş hayatında önemli değişikliklere yol açtığına değinen TOKMAK, uzaktan çalışmanın iş-özel yaşam dengesini kurmayı zorlaştırdığını ve yeni düzenlemeler gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Volkan TOKMAK’ın ardından Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet YAZICI ikinci konuşmacı olarak söz aldı ve çalışma hayatında başarılı olabilmek için nelerin gerektiği konusunda bilgiler verdi. Uzaktan çalışmanın avantajlarının yanında birebir etkileşim ve iletişim kurmayı zorlaştırdığı için bir dezavantaj yarattığına değinen YAZICI, çalışma hayatında insan ilişkileri ve iletişimin başarıyı arttıran en önemli unsurlardan biri olduğuna değindi. Mühendislik alanında başarılı olmak için sadece teknik bilginin değil, aynı zamanda iletişim becerilerinin de gerekli olduğunu belirten YAZICI, problem çözme yeteneğinin mühendislik kariyerinde kritik bir rol oynadığını sözlerine ekledi ve genç mühendis adaylarının teknik yeterliliklerinin yanında sosyal yetkinliklerini de geliştirmelerinin iş hayatında rekabet avantajı sağladığını vurguladı. İş mülakatlarında problem çözme yeteneği ve stres altındaki davranış biçimlerinin değerlendirildiğini bu becerilerin adayın iş hayatındaki başarısını etkilediğini özellikle belirten YAZICI bilgisayar mühendisliğinin sürekli öğrenmeyi gerektiren bir alan olduğunu, öğrenme sürecinin meslek hayatının her döneminde devam ettiğini, değişimi yönetebilen bireylerin iş hayatında daha başarılı olduğunu, gençlerin meslek örgütlerine katılmalarının kariyer gelişimlerine katkıda bulunduğunu ve bu tür organizasyonların profesyonel ağa dahil olmayı kolaylaştırdığına değinerek sözlerine son verdi. Soru ve cevaplar bölümünün ardından ikinci söyleşimiz de sona erdi.

Tüm konuk konuşmacılarımıza ve katılımcılara bizlere zaman ayırdıkları ve değerli emekleri için teşekkür ederiz.

Her iki söyleşimize de aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:

(2024) Çevrimiçi Meslek Tanıtım Söyleşisi 1/2 – Bilgisayar Mühendisleri Odası

(2024) Çevrimiçi Meslek Tanıtım Söyleşisi 2/2 – Bilgisayar Mühendisleri Odası

Bilgisayar Mühendisliği Sunumu Videosu: Bilgi Çağında Önemi ve Etkisi

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası