Kaliteli, Hızlı, Erişilebilir ve Ucuz İletişim Bir İnsan Hakkıdır. Engellenemez!

Başta meslektaşlarımız olmak üzere yurttaşlarımızın GSM ve İnternet erişimlerine ilişkin şikayetleri son dönemlerde bir hayli yoğunlaşmış olup bu şikayetler gerek sosyal medya paylaşımları gerekse çeşitli iletişim kanalları üzerinden doğrudan Odamıza ulaşmaktadır.

Ülkemizde; gerekli altyapı yatırımlarının zamanında yapılmamasının bir sonucu olarak İnternet erişim hızında ciddi sıkıntılar gözlenmektedir. Bu konuda Kasım 2024 yılı istatistiklerine bakıldığında Türkiye’nin mobil İnternet hızında 49,76 Mbps ile %20’ye yakın bir oranla dünya ortalamasının altında olduğu görülmektedir. Dünya metropolü olarak nitelenen İstanbul ve kamunun kalbinin attığı başkentimiz Ankara’da bile mobil İnternet hızı dünya ortalamasını yakalayamamaktadır. Sabit İnternet konusunda ise durum çok daha kötü görünmektedir. Ülkemiz 48 Mbps hız ile dünya ortalamasının %50 altındadır ve hız sıralamasında Bangladeş’in gerisinde Bolivya’nın hemen üstünde 102. sıradadır.

Ülkemizin İnternet hızı konusundaki geri kalmışlığını, konunun doğrudan sorumlusu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri dahi kabul etmekte, ancak suçu Türk Telekom’a atmayı tercih etmektedir. Böylece Türk Telekom’un yıllardır Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren bir şirket olduğu kamuoyunun dikkatinden kaçırılmaya çalışılmaktadır.

Hız sorununun yanı sıra, GSM ve İnternet operatörlerine ilişkin yurttaşlarımızın dile getirdiği en büyük sıkıntılardan biri hizmet kalitesindeki yetersizliklerdir. İletilen hizmet taleplerinin yerine getirilmesinde ciddi sorunlar olduğu, büyük şehirlerde iş hayatının merkezi niteliğindeki yerleşimlerde dahi sorunların çözümünün uzun süreler aldığı belirtilmekte, özellikle evlerinden çalışan meslektaşlarımızın günlük işlerini yürütürken bağlantı sorunları yaşadığı Odamıza şikayet olarak iletilmektedir. Tahminen gerekli personel istihdamının sağlanmaması, ağırlığın satış faaliyetlerine verilerek satış sonrası hizmetlerin geri plana atılması, yatırımların zamanında gerçekleştirilmemesi gibi gerekçelerle ortaya çıkan bu durum hızla giderilmelidir.

GSM ve İnternet’e erişim konusunda yurttaşlarımızdan gelen şikayetlerinin ciddi bir kısmını da ödenen hizmet bedellerindeki astronomik artışlar oluşturmaktadır. Özellikle 2024 yılında, GSM operatörleri mobil iletişim hizmetlerine yönelik fatura ücretlerine rekor zamlar yapmış, yurttaşlar paket yenileme veya tarife değişikliği sırasında yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artan faturalarla karşılaşmıştır. Bunlara ek olarak, 1999 yılındaki Marmara Depremi ile yürürlüğe konan ve kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi 2025 yılında hat başına ayda 47,91 TL olarak yansıtılmaya başlanmıştır. Yaşamımızın her alanında bir zorunluluk haline gelen GSM ve İnternet hizmetlerine ilişkin faturalar, zaten ekonomik zorluk içindeki toplumun geniş kesimlerinin bütçesinde ek yükler oluşturmaktadır.

Tüm bu sorunların resmi sorumlusu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerince İnternet alt yapısının oluşturulmasında muhatap olarak Türk Telekom Şirketi işaret edilmektedir. Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sırasında iletişim ve İnternet erişiminde yaşanan problemler nedeniyle bir kamu kuruluşu olan Türk Telekom A.Ş.’nin gerekli tüm yatırımların gerçekleştirilmesi konusunda ivedilikle harekete geçmesi gerektiği açıktır. Kamu kuruluşlarına hem yatırımların gerçekleştirilmesindeki öncü rolü hatırlatılmalı hem de hukuken birer özel girişim olsalar da kamu hizmeti yapmakla yükümlü olan servis operatörleri üzerinde denetim gücü etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Yurttaşlar da tüketici hakları kapsamında haklarını aramaktan çekinmemeli, örgütlenme çabalarına etkin katılım göstermelidir.

Söz konusu alanlarda hem yoğun hizmet gereksinimi olan hem de altyapıları kurup işletmek suretiyle doğrudan hizmet sunan meslek mensuplarının örgütlü gücü olarak bizler iletişimin yaşamsal önemde bir insan hakkı olduğunu tekrar vurguluyor, her vatandaşımızın kaliteli, erişilebilir ve ucuz GSM ve İnternet erişimine ulaşabilmesi için mücadeleye devam edeceğimizi bildiriyoruz. Tüm yurttaşlarımızı da bu hakkın savunulmasında bizlere destek olmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla,

TMMOB
Bilgisayar Mühendisleri Odası
7. Dönem Yönetim Kurulu

Türk Telekom A.Ş.’ye gönderilen 11 Şubat 2025 günlü resmi yazımız

© 2025 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası