MYK Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Danışma Kurulu Toplantısı’ndan çekildiğimizi kamuoyunun ve üyelerimizin bilgisine sunarız.

Bilindiği üzere Mesleki Yeterlilik Kurulu (MYK), 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çerçevesinde ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek için ulusal meslek standartlarını belirlemekte, ulusal yeterliliklere ilişkin ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmektedir.

Bahsi geçen çalışmaların etkinliğinin arttırılması amacıyla MYK tarafından oluşturulan Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Danışma Kurulu’nda* BMO da yer almakta olup kurulda Odamızı üyelerimiz Hülya KÜÇÜKARAS, Ebru SEZER, İ. İlker TABAK, Mehmet Birkan SARIFAKIOĞLU temsil etmektedir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Danışma Kurullarının Oluşturulması ve Çalışmalarının Düzenlenmesine Yönelik Usul ve Esaslar’ın 8. Maddesi gereği Danışma Kurullarının yılda bir kez toplanması esastır. Bu kapsamda MYK Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Danışma Kurulunun ikinci toplantısı 15 Ekim 2024 Salı günü saat 10.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

Toplantı öncesinde Bilişim Alanındaki Dijital Dönüşüm Meslek Haritası Ön Çalışması Danışma Kurulu Üyeleriyle paylaşılmış ve üyelerden görüş ve değerlendirmelerini toplantı sırasında iletmeleri istenmiştir. Toplantıya BMO Temsilcilerimizin yanı sıra Yönetim Kurulu Başkanımız Cem Nuri ALDAŞ da katılmış olup Bilişim Alanındaki Dijital Dönüşüm Meslek Haritası Ön Çalışması ve diğer ilgili konular hakkındaki değerlendirme, görüş ve çekincelerimizi Odamız adına Danışma Kurulu’na ileterek toplantıdan çekildiğimizi bildirmiştir.

Danışma Kurulunda yapılan konuşmanın tam metni aşağıdaki gibidir. Üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,

BMO 7. Dönem Yönetim Kurulu

——————————————————————————————–

Bilindiği üzere Odamız, Anayasanın 135. maddesi uyarınca kurulan kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Anayasamızdan aldığı yetki ile bilgisayar mühendisliği ve bağlı disiplinlere ilişkin meslek alanlarının belirlenmesi, bu alanlarda üretilen mühendislik hizmetlerinin bilimsel-teknik ilkelere ve ulusal/uluslararası standartlara uygunluğun sağlanması amacıyla mesleki denetim politikalarının belirlenmesi ve bu mesleki denetim politikalarının uygulanması Odamızın görev ve sorumluluğundadır.

Bilindiği gibi Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek amacıyla 5544 sayılı Kanun ile kurulan bir kurumdur. Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş meslekler ilgili kanun kapsamının dışındadır.

Görüldüğü kadarıyla MYK, meslek standardı ve ulusal yeterlilik hazırlamayı hedeflediği ve ayrı bir meslek olarak gördüğü bir alana ilişkin yetki sınırlarını belirleme sürecinde ilgili meslekle aynı isimde bir lisans programı olup olmadığını kıstas olarak almaktadır. Oysaki bir mesleğin icra edilmesi, görev ve sorumlulukların yerine getirilebilmesi için gereken temel kuramsal metodolojik bilginin en az lisans öğrenimi ile elde edilmesi ve diploma ile kazanılmasıdır ve bu ön koşul hiçbir şekilde yok sayılmamalıdır. Bundan dolayı aynı isimde bir lisans programı olup olmadığına bakılması tek başına yeterli bir değerlendirme kriteri olmamakla birlikte, MYK bu durumu dikkate almamakta, kuruluş kanunundaki “en az lisans ve daha yukarı öğrenim gerektiren” şeklindeki sınırlandırılmış hükmü dikkate almayarak yetkisini genişletmeye çalışmaktadır.

Geçmişte yapılan pek çok toplantıda belirttiğimiz ve görüş taleplerinize yanıt olarak ilettiğimiz resmi yazılarımızda yinelediğimiz gibi bilişim alanında 6. ve 7. düzeye dair tanımlamalardaki beceri ve yetkinliklerin kazanılması için gereken ileri düzeyde temel kuramsal metodolojik bilginin ancak bilgisayar mühendisliği ve bağlı mühendislik disiplinlerine ilişkin lisans programları içinde elde edilebilmektedir.

Odamızın yetki alanı kapsamında olan bilgisayar mühendisliği ve bağlı mühendislik meslek disiplinlerine ilişkin alt meslek ve uzmanlık alanlarının bu ön gereksinim yok sayılarak, “Uzman”, “Denetmen”, “Yönetici” gibi ek sıfatlar kullanmak suretiyle ayrı bir meslek olarak tanımlanması yaklaşımı bilişim alanındaki meslek standartları çerçevesinin oluşturulması çalışmalarına zarar verdiği kanısındayız.

Bu hususun ve daha önceki danışma kurullarında arkadaşlarımız tarafından iletilen diğer hususların; MYK tarafından hazırlanan Dijital Dönüşüm Meslek Haritası Ön Çalışmasında da dikkate alınmayarak aynı yaklaşımın sürdürüldüğü tarafımızdan üzüntüyle tespit edilmiştir. Sayıları yüz bine yaklaşan meslektaşımızın haklarını, üniversitelerimizde her sene 20.000’in üzerinde açılan kontenjanla bilgisayar mühendisliği ve ilgili mühendislik alanlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerimizin umutlarını göz ardı ederek hazırlanan çalışmaların içinde olmayacağımızı ifade ederek Danışma Kurulu toplantısından çekiliyor, bu durumu üyelerimiz ve kamuoyu ile paylaşarak mücadelemizi sürdüreceğimizi bilgilerinize sunuyoruz.

*15.07.2018 tarihli ve 30.479 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 240. Maddesi ile 19.10.2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması hakkındaki Yönetmelik’in 4. Maddesine dayalı olarak hazırlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Danışma Kurullarının Oluşturulması ve Çalışmalarının Düzenlenmesine Yönelik Usul ve Esaslar

© 2025 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası