Bilgisayar Mühendisi Adaylarına 15 Tavsiye
Aramıza Hoş Geldiniz!
Uzun ve zorlu bir üniversite hazırlık süreci sonrası, bilgisayar mühendisliği bölümünü kazanarak meslektaşımız olmaya bir adım daha yaklaştınız, tebrikler! Umarız hazırladığımız küçük tavsiyelerin, üniversite ve meslek hayatınızda faydasını görürsünüz.
Şimdi ve sonrasında, ihtiyacınız olduğu her an meslek odanız yanınızda olacak, yolunuz açık olsun!
- Adayı olduğunuz mesleğin, bilimin diğer alanlarına ve toplumsal yaşama etkisini düşünerek, teknoloji üreterek dünyayı dönüştüren heyecanlı bir serüvene hazır olun! Yaratıcılığınızla doyasıya üretin, kendinizi geliştirin.
- Gerek üniversite gerek mesleki hayatınızı derslere indirgemeyin. Derslere hakkettiği önemi vermekle beraber derslerden bağımsız hem mesleki hem sosyal amaçlar edinin ve bu amaçlar doğrultusunda yol alın.
- Mesleğinizin alt meslek dallarının (Yazılım Geliştirme, Bilgi Sistemleri, Veri Analisti, Siber Güvenlik, Gömülü Yazılım, Yapay Zeka gibi) neler olduğunu ve en çok hangi alana ait hissedebileceğinizi anlamaya çalışın. İleride çalışmak istediğiniz alanı erkenden belirlemek ve bu doğrultuda ilerlemek, gerek yapacağınız staj gerek geleceğinizdeki kariyerinizde oldukça katkı sağlayacaktır. İş bulma platformlarında (LinkedIn, Kariyer vb.) ilgili alanların iş ilanlarında belirtilen gereksinimleri incelemek, hangi teknolojileri öğrenebileceğiniz ile ilgili güzel ipuçları sağlayacaktır.
- Sayıca en fazla kaynak İngilizce dilinde mevcut olduğu için kaynaklara erişim ve kaynaklardan faydalanma açısından İngilizce birikiminizi geliştirmeye özen gösterin.
- Analitik düşünmenin mesleğinizin kopmaz bir parçası olduğunu unutmayın. Problem çözme yeteneklerinizi geliştirin ve bunu yaparken bir problemin çözümüne giden yolun, problemi doğru tanımlamaktan geçtiğini aklınızdan çıkarmayın.
- Yazılım teknolojilerindeki ve bilgisayar bilimlerindeki gelişmeleri takip edin. Güvenilir kaynakları bulun. Kopyala/yapıştır kaynakları ayırt etmeyi öğrenin. Bilimsel kaynaklara öncelik verin.
- Tek bir platform ve teknolojiye bağımlı olmayın.
- Mutlaka her şeyin yedeğini alın.
- Hata yapmaktan, sistemlerin çökmesinden korkmayın. (Yedeğiniz varsa – bkz. 8. öğüt.)
- Mesleğinizin yalnızca teknik değil, toplumsal boyutunu da düşünün. Meslek etiği ve ilkelerine uyun. Bu ilkelerin de zaman içinde değiştiğinin farkında olun. Değişimin nedenleri üzerine kafa yorun.
- Gelecekte postüral bozukluklardan kaçınabilmek için bilgisayar başında duruş ve oturuşunuza dikkat edin, spor yapın.
- Arama motorlarını, yapay zeka teknolojileri ile geliştirilmiş girdileri iyi kullanmayı öğrenin, Kaynaklarınızı referans göstermeyi unutmayın.
- İletişim becerilerinizi geliştirin. Başkalarının deneyim ve görüşlerinden yararlanın; kendi deneyimlerinizi paylaşın. Hem paylaşmanın tadını çıkarıp mutluluğunu yaşayın hem de paylaşmanın her şeyi ne kadar kolaylaştırdığını görün. Üniversitenizde bulunan öğrenci kulüplerine katılmak ve sorumluluk almak hem mesleki hem de sosyal beceriler açısından güzel bir başlangıç olacaktır.
- Günümüzde sahip olduğumuz gerek mesleki gerek toplumsal haklarımızın kimseler tarafından verilmediği, aksine bir örgütlü mücadelenin kazanımları olduğunu unutmayın. Örgütlülüğü önemseyin.
- BMO-Genç üyesi olun. Odanın eğitim ve etkinliklerinden yararlanın; beklentilerinizi, sorunlarınızı Oda’ya iletin. Oda çalışmalarına katılın, mesleğinizi yüceltin!