Dr. Necdet Bulut’u Saygıyla Anıyoruz
Türkiye‘nin bilgisayar bilimleri alanında doktora derecesi alan ilk bilim insanı, ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Necdet Bulut‘u, faşist katillerce katledilişinin 43. yılında saygıyla anıyoruz.
Necdet Bulut, akademik ve mesleki çalışmalarını toplumcu bir aydın sorumluluğuyla yürüten, bilimi ve tekniği halkın çıkarları için yararlı hale getirmeye çalışan ilerici bir bilim insanıydı. Yaşamın her alanında örgütlenmenin önemini kavramış bir öncü olarak ülkemizde o dönemde yeni gelişmeye başlayan bilişim sektörü çalışanlarının Türkiye Bilişim Derneğinde, akademisyenlerin Tüm Öğretim Üyeleri Derneğinde, teknik elemanların da Tüm Teknik Elemanlar Derneğinde örgütlenmeleri için çabalıyordu.
ODTÜ Bilgisayar Merkezi yöneticiliğini sürdürürken, KTÜ’de bilgisayar merkezi kurması için geçici görevlendirmeyle Trabzon’da bulunduğu sırada, 26 Kasım 1978’de ailesiyle birlikte faşist katillerin silahlı saldırısına uğrayan Dr. Necdet Bulut 8 Aralık 1978 yılında yaşamını yitirdi.
Necet Bulut’un bizlerden koparılışının ardından geçen 43 yılda ülkemizde bilişim sektörü katlanarak büyürken, öncülüğünü yaptığı toplumcu bilişim politikalarının önemi ve gerekliliği her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak Necdet Bulut’u saygıyla anıyor, bizlere öğrettiklerini unutmadan meslektaşlarımız ve halkımız yararına çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.
Bilgisayar Mühendisleri Odası
5. Dönem Yönetim Kurulu
DR. NECDET BULUT’UN KISA ÖZGEÇMİŞİ
Necdet Bulut, 14 Haziran 1938’de Sivas, Gürün’de doğdu. 1960’ta İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Jeofizik Bölümünü bitirdi. 1963-1969 arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969 Mayısında ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Bölümüne programcı olarak girdi; aynı yılın Kasım ayında öğretim görevlisi olarak atandı.
1970 Şubatında ABD Purdue Üniversitesinde doktora çalışmalarına başladı. 1972’de bilgisayar bilimleri dalında yüksek lisans, 1973’te de doktora derecesini alarak Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanı oldu. Bir süre Purdue’da yardımcı profesör olarak çalıştıktan sonra 1974’te ODTÜ’ye döndü ve yardımcı profesörlüğe yükseltildi.
Necdet Bulut, 1975’te ODTÜ Bilgisayar Merkezinin yönetmenliğine getirildi. Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezinin yönetmeni olarak Bulut, bir yandan konuya hâkimiyeti, bir yandan sonsuz enerjisi, ama en başta insan ilişkilerindeki başarısı ve demokratik tutumuyla tanındı, sevildi, saygı uyandırdı. Çeşitli üniversitelerde öğretim üyelerini bir demokratik kitle örgütünde birleştirmek üzere yapılan çalışmalarda yer aldı. 1975’te Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanlığına seçildi. Tüm Öğretim Üyeleri Derneğinde (TÜMÖD’de) genel yazmanlık ve Tüm Teknik Elemanlar Derneğinde yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.
1977 Şubatı başında kendi isteğiyle ODTÜ Bilgisayar Merkezi Yönetmenliğinden ayrılan Necdet Bulut, 14 Şubatta Hasan Tan’ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan yoğun mücadele döneminde en ön saflarda yer aldı. ODTÜ’nün en yüksek akademik organı olan Üniversite Konseyinde yardımcı profesörlerin temsilci üyesi olarak görev yaptı. 1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi listesinden İzmir ilinde milletvekili adayı oldu.
Sayıştay’da Bütünleşik Bilişim Sistemi geliştirme çalışmalarında yer aldı, Ziraat Bankasında danışman olarak bilişim sistemi geliştirme çalışmalarına katıldı. “Türkiye Bilgi İşleme Merkezleri Kılavuzu” 1976’da onun başkanlığındaki bir ekipçe hazırlandı. Elektrik Mühendisleri Odasının “Bilgisayar ve Ülkemizdeki Kullanımı” konulu dizi oturumlarında, üyesi olduğu derneklerin düzenlediği etkinliklerde kamu ve özel kesimde bilgisayar kullanımı, toplumda bilişim kültürünün yeşermesi için yapılması gereken planları, atılacak adımları dile getirdi; bilişimin ülke kalkınmasındaki önemine dikkat çekti.
TODAİE’de “Bilgi İşlem Sistemleri”, Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ’de) “Doğrusal Programlama” dersleri de veren Bulut, 1978 Temmuzunda ODTÜ’den izinli olarak gittiği Trabzon’da KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığına getirildi. KTÜ’de Bilgisayar Merkezinin kurulması için yoğun bir çalışma içine girdi.
26 Kasım 1978 gecesi, Trabzon’daki lojmanına giderken ülkücü tetikçilerce arabası çapraz ateşe alındı; oğlu ve eşi hafif yaralandı. Ağır yaralanan Bulut, Genelkurmay Başkanlığının gönderdiği özel uçakla Ankara’ya getirildi; 8 Aralık 1978’de Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde yaşamını yitirdi.
Necdet Bulut’a ateş eden (mahkeme dosyasında “Ülkü Ocakları üyesi” olarak geçen) üç tetikçi 15’er yıl, onları azmettiren üç Ülkü Ocakları üyesi ise müebbet hapse mahkûm oldular. Ancak Askeri Yargıtay, Bulut’un ölümünde “tıbbi hata” ve -tıp açısından- “meslek ve sanatta acemilik” saptadığından bu kararlar bozuldu ve yargılama, yeterli kanıt bulunamadığından 1985’te beraatla sonuçlandı.