8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

ABD’nin New York Eyaletinde 8 Mart 1857’de daha iyi çalışma koşulları ve insanca yaşam istemiyle greve giden on binlerce dokuma işçisi kadına polis saldırmış, 129 kadını fabrikaya kilitleyerek çıkan yangında yaşamlarını yitirmelerine neden olmuştur. Clara Zetkin’in 1910’da 2. Uluslararası Kadın Kongresinde yaptığı öneriyle 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kabul edilmiştir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türkiye’de 1921’de “Emekçi Kadınlar Günü” adıyla kutlanmaya başlandı. Kadınlar, 156 yıllık bir geleneğin mirasıyla bugün de mücadele etmeyi sürdürüyor, bu mücadeleleri sonucunda toplumsal yaşamda daha fazla yer alıyor, kendilerine biçilmiş rolün ötesine geçiyor, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı daha yüksek ses çıkarıyorlar. İş yaşamında sömürüye, güvencesizliğe karşı eşit ücret, sosyal hak ve adalet için örgütleniyor, direniyorlar…

Bilgisayar mühendisliği meslek alanına baktığımızda da mesleki ayrımcılığın sürdüğünü, kadınların ucuz işgücü olarak değerlendirildiğini, sektördeki olumsuz çalışma koşullarının işgücüne ve istihdama katılımlarının önünde engel oluşturduğunu görüyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu olarak kadın üyelerimizin iş yaşamındaki ve toplumsal yaşamdaki mücadelelerini destekliyor, tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası 4. Dönem Yönetim Kurulu

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası