Aramızdan Ayrılışının 40. Yılında Dr. Necdet Bulut’u Anıyoruz
8 Aralık 2018, Türkiye’nin bağımsızlık ve demokrasi yolundaki toplumsal mücadelesinde ve bilişim tarihinde, hem meslek alanına katkıları hem de aydın sorumluluğuyla yürüttüğü çalışmalarla unutulmaz izler bırakan Dr. Necdet Bulut‘un aramızdan ayrılışının 40. yıldönümü.
Türkiye‘nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanı olan Necdet Bulut, IBM’de sistem mühendisi olarak başladığı meslek yaşamına, ODTÜ’de öğretim üyeliği ve ODTÜ Bilgisayar Merkezinde yöneticilik görevleriyle devam etti. Sayıştay’ın ve Ziraat Bankası’nın bilişim altyapıları ve uygulamalarının kurulup geliştirmesi gibi birçok büyük ölçekli bilişim projesinde önemli rollerde bulundu.
Örgütlülüğe inanan bir insan olarak Türkiye İşçi Partisi bünyesinde sosyalizm mücadelesini sürdürürken Türkiye Bilişim Derneğinde genel başkanlık, Tüm Öğretim Üyeleri Derneğinde (TÜMÖD’de) genel yazmanlık ve Tüm Teknik Elemanlar Derneğinde yönetim kurulu üyeliği yaparak sorumluluklar üstlendi.
Necdet Bulut, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanı ve KTÜ Bilgisayar Merkezinin yöneticisi olarak KTÜ Bilgisayar Merkezinin kurulması için gittiği Trabzon’da ailesiyle birlikte uğradığı silahlı saldırı sonrasında 8 Aralık 1978 günü yaşamını yitirdi.
Necdet Bulut’un adını ve mücadelesini yaşatmak, öğretilerini genç kuşaklara aktarmak amacıyla Necdet Bulut’un düşünsel mirasını sahiplenen, kendisinin de gerek yöneticisi gerekse üyesi olarak katkıda bulunduğu tüm dernek ve örgütler ortak bir anma etkinliği düzenlemek üzere bir araya geldiler.
Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği (OED), ODTÜ Mezunları Derneği (ODTU MD), Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) işbirliğinde 8 Aralık 2018 Cumartesi günü düzenlenecek etkinlik, saat 11.00’de Karşıyaka Gömütlüğünde, Necdet Bulut’un gömütü başındaki anma töreniyle başlayacak; sonrasında saat 12.00’de ODTÜ Necdet Bulut (U3) Amfisinde buluşularak amfideki tabela yenilenecek. ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Salonu’nda saat 14.00’te gerçekleştirilecek anma etkinliğinde Necdet Bulut’un eşi Neşe Erdilek Bulut, oğlu Yiğit Bulut ve dostlarının konuşmalarının ardından “Necdet Bulut’u Yaşatmak” başlıklı açıkoturum yapılacak. Prof. Dr. Haluk Tosun’un yöneteceği açıkoturuma ODTÜ Öğretim Üyesi, OED ve TÜMÖD’ün Önceki Başkanlarından Prof. Dr. Yakup Kepenek ile BMO Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi İzlem Gözükeleş konuşmacı olarak katılacaklar. Etkinlik, anılarını ve duygularını paylaşmak isteyen dostlarının, katılımcıların söz alacakları “Necdet Bulut’u Düşünmek” oturumuyla son bulacak.
Anma etkinliği kapsamında 1-8 Aralık 2018 günleri boyunca Necdet Bulut’un fotoğrafları ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesislerinde sergilenecek.
Etkinlik İzlencesi
8 Aralık 2018 Cumartesi
11.00: Gömüt Ziyareti ve Anma
Karşıyaka Gömütlüğü (2. Kapı L17 – 83)
Gömütlük ulaşımı için saat 10.15’te ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesislerinden araç kalkacaktır.
12.00: Dr. Necdet Bulut Amfisi
ODTÜ Dr. Necdet Bulut (U3) Amfisinin Tabelasını Yeniliyoruz
14.00: Necdet Bulut Anma Etkinliği
ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Salonu
Açış Konuşmaları
Anma Konuşmaları
Neşe Erdilek Bulut
Yiğit Bulut
Mahmut Sedat Eroğul
Kemal Özbıyık
Açıkoturum: “Necdet Bulut’u Yaşatmak”
Yöneten: Prof. Dr. Haluk Tosun
Konuşmacılar:
Prof. Dr. Yakup Kepenek
İzlem Gözükeleş
Forum: “Necdet Bulut’u Düşünmek”
Dostları, yoldaşları ve katılımcılar Necdet Bulut ile ilgili duygu, düşünce ve anılarını paylaşıyor.
* * *
Necdet Bulut Fotoğrafları Sergisi
1 – 8 Aralık 2018
ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri
DR. NECDET BULUT’UN KISA ÖZGEÇMİŞİ
Necdet Bulut, 14 Haziran 1938’de Sivas, Gürün’de doğdu. 1960’ta İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Jeofizik Bölümünü bitirdi. 1963-1969 arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969 Mayısında ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Bölümüne programcı olarak girdi; aynı yılın Kasım ayında öğretim görevlisi olarak atandı.
1970 Şubatında ABD Purdue Üniversitesinde doktora çalışmalarına başladı. 1972’de bilgisayar bilimleri dalında yüksek lisans, 1973’te de doktora derecesini alarak Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanı oldu. Bir süre Purdue’da yardımcı profesör olarak çalıştıktan sonra 1974’te ODTÜ’ye döndü ve yardımcı profesörlüğe yükseltildi.
Necdet Bulut, 1975’te ODTÜ Bilgisayar Merkezinin yönetmenliğine getirildi. Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezinin yönetmeni olarak Bulut, bir yandan konuya hâkimiyeti, bir yandan sonsuz enerjisi, ama en başta insan ilişkilerindeki başarısı ve demokratik tutumuyla tanındı, sevildi, saygı uyandırdı. Çeşitli üniversitelerde öğretim üyelerini bir demokratik kitle örgütünde birleştirmek üzere yapılan çalışmalarda yer aldı. 1975’te Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanlığına seçildi. Tüm Öğretim Üyeleri Derneğinde (TÜMÖD’de) genel yazmanlık ve Tüm Teknik Elemanlar Derneğinde yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.
1977 Şubatı başında kendi isteğiyle ODTÜ Bilgisayar Merkezi Yönetmenliğinden ayrılan Necdet Bulut, 14 Şubatta Hasan Tan’ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan yoğun mücadele döneminde en ön saflarda yer aldı. ODTÜ’nün en yüksek akademik organı olan Üniversite Konseyinde yardımcı profesörlerin temsilci üyesi olarak görev yaptı. 1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi listesinden İzmir ilinde milletvekili adayı oldu.
Sayıştay’da Bütünleşik Bilişim Sistemi geliştirme çalışmalarında yer aldı, Ziraat Bankasında danışman olarak bilişim sistemi geliştirme çalışmalarına katıldı. “Türkiye Bilgi İşleme Merkezleri Kılavuzu” 1976’da onun başkanlığındaki bir ekipçe hazırlandı. Elektrik Mühendisleri Odasının “Bilgisayar ve Ülkemizdeki Kullanımı” konulu dizi oturumlarında, üyesi olduğu derneklerin düzenlediği etkinliklerde kamu ve özel kesimde bilgisayar kullanımı, toplumda bilişim kültürünün yeşermesi için yapılması gereken planları, atılacak adımları dile getirdi; bilişimin ülke kalkınmasındaki önemine dikkat çekti.
TODAİE’de “Bilgi İşlem Sistemleri”, Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ’de) “Doğrusal Programlama” dersleri de veren Bulut, 1978 Temmuzunda ODTÜ’den izinli olarak gittiği Trabzon’da KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığına getirildi. KTÜ’de Bilgisayar Merkezinin kurulması için yoğun bir çalışma içine girdi.
26 Kasım 1978 gecesi, Trabzon’daki lojmanına giderken ülkücü tetikçilerce arabası çapraz ateşe alındı; oğlu ve eşi hafif yaralandı. Ağır yaralanan Bulut, Genelkurmay Başkanlığının gönderdiği özel uçakla Ankara’ya getirildi; 8 Aralık 1978’de Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde yaşamını yitirdi.
Necdet Bulut’a ateş eden (mahkeme dosyasında “Ülkü Ocakları üyesi” olarak geçen) üç tetikçi 15’er yıl, onları azmettiren üç Ülkü Ocakları üyesi ise müebbet hapse mahkûm oldular. Ancak Askeri Yargıtay, Bulut’un ölümünde “tıbbi hata” ve -tıp açısından- “meslek ve sanatta acemilik” saptadığından bu kararlar bozuldu ve yargılama, yeterli kanıt bulunamadığından 1985’te beraatla sonuçlandı.