İzmir Temsilciliğinde Kişisel Bilgi Güvenliği Eğitimleri Yapıldı
BMO İzmir Temsilciliğinde, Temsilcilik Kurulu ve Toplum İçin Mühendislik Komisyonu Üyesi Barış Özel, 15 Mart 2017 Çarşamba günü 18.30’da Herkes İçin Kişisel Bilgi Güvenliği / Neden ve Ne Kadar başlığıyla bir eğitim verdi. Üyeler, BMO-Gençler, mezun bilgisayar mühendisleri ve başka alanlarda çalışanların izlediği etkinlikte basına yansımış kişisel bilgi güvenliği zafiyetlerinin sonuçları anlatıldıktan sonra temel kavramlardan ve şifre güvenliğinden ayrıntılı şekilde bahsedildi.
Toplum mühendisliğinin kapsamlı açıklaması ve hedefteki kişilerin alabileceği önlemler, dikkat etmesi gereken noktalar açıklanırken, bilişim saadet zincirleri konusunda da bilgilendirme yapıldı. Oltalama teknikleri örnekler üzerinden açıklandı.
Mobil aygıt, sosyal medya, bilgisayar, kablosuz ağ, anlık mesajlaşma güvenliği konusunda bölümler barındıran sunumda, “Talimatla güvenlikten vazgeçme” bölümünde bazı kamu uygulamalarının çalışmak için kullanıcın güvenlik ödünleri vermesini istediği anlatıldı.
Sanal Özel Ağ (VPN) ve TOR’un çalışma prensipleri, sağladıkları anonimlik ve barındırdıkları risklerin açıklanmasıyla son kısma gelindi. Whatsapp adlı anlık mesajlaşma uygulamasında 2016 Nisan’ında bulunan ve Ocak ayında The Guardian’ın konuyu haberleştirmesiyle gündem gelen güvenlik kusuru tartışması önce uçtan uca şifreleme kavramının açıklanması ardından konuya özgü ayrıntıların ortaya konulmasıyla anlatıldı. Bu haberin BTK Başkanı tarafından teknik doğruluğu olmayan, kamuoyunu korkutmaya yönelik bir Tweet’te nasıl kullanıldığı gösterildi. İletişim ve enformasyon özgürlüğü konusunda bilgi birikimini arttırmanın önemine değinildi.
Aynı eğitim, 18 Mart 2017 Cumartesi günü BMO-Genç Komisyonu toplantısının ardından BMO-Gençler için tekrar edildi.
Çarşamba günkü etkinliğin canlı yayın videosu ve sununun üç biçimde kopyası Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği Facebook Sayfası‘nda paylaşıldı.