İzmir Temsilciliği’nde Atatürk’ü Anma Söyleşisi Düzenlendi

10 Kasım 2016 Perşembe günü Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği’nde Atatürk’ü anma etkinlikleri çerçevesinde “Yokluklar Ülkesinden İsraflar Ülkesine” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Türkan Başyiğit sunumunda Atatürk’ün düşünce yapısındaki gelişimleri öncelikli olarak vurguladı.

Mustafa Kemal’in 1906 yılında Şam’da Vatan ve Hürrriyet Cemiyeti’ni kurduğunu ancak 1907’de İttihad ve Terakki’den haberdar olunca cemiyetini kapatıp bu partiye katıldığını anlattı. Günümüzde en ufak derneğin yönetimi için kişisel mücadelelerin derneklerin kaderini etkilediğini ancak o yıllarda Mustafa Kemal’in idealleri uğrunda fedakarca arayışlar içinde olduğunu belirtti. Parti’nin 1907’deki gizli bir toplantısında “Cumhuriyet”i önermesinin gençliğine verildiğini, 1918 yılında tuttuğu günlüklerde de Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerin görülebildiğine dikkati çekti. Son yıllarda Padişah Vahdettin tarafından görevlendirildiği ama ona ihanet ittiği gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını, kendisiyle çıktığı Almanya seyehatinde Padişah Vahdettin’in Mustafa Kemal’in niyetini açıklıkla anladığını söyledi. Amasya Genelgesi’nde “Milletin geleceğini milletin azim ve kararlılığı kurturacaktır” sözünün yazılı durmasının ve altında sonraki yıllarda Saltanat’ın kaldırılmasına karşı çıkanlarının imzalarının bulunmasının açıklamanya muhtaç bir durum olduğunu belirtti.

Başyiğit, Namık Kemal, Tevfik Fikret gibi aydınlardan çok fazla etkilenen Atatürk’ün, Abdullah Cevdet’in İçtihad dergisinde 1913 yılında çıkan Pek Uyanık Bir Uyku adlı, dilin sadeleştirilmesi, giysi devrimi, tekke ve zaviyelerin kapatılması gibi düşünceleri bir rüya kurgusu içinde savunan bir makaleyi de okumuş olduğunu, o günlerin rüyasının 1923 sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nde gerçek olduğunu anllattı.

 

20161110_194518

20161110_194543 20161110_194516

Kaydet

Kaydet

© 2025 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası