Sosyal Medya ve Haklarımız

Social-media-guidelines

 

  • BM ve bazı uluslarası kuruluşlar İnterneti ifade ve basın özgürlüğünün temel aracı olarak ilan etmişlerdir. İnternet ve Sosyal Medya bireyin gelişmesi, topluma katılması ve demokrasi için vazgeçilmezdir. Bütün dünyada geniş kitleler bilgiye erişim, saydamlık ve yönetime katılım talep etmektedirler.
  • İfade, protesto özgürlüğü ve mahremiyet temel insan hakkıdır. İfade özgürlüğü, çoğunluğa ters gelen görüşleri de kapsar. Ancak hakaret, nefret söylemi ve şiddete çağrı kapsam dışıdır.
  • Sosyal Medya günümüzde iletişim ve örgütlenme tarzlarını belli ölçülerde değiştirmiştir. Sosyal Medya toplum için bir “baş belası”değil, başüstünde tutulması gereken bir araçlar topluluğudur.
  • Sosyal Medya kullanımı yasadışı bir eylem olmayıp anayasal bir hak olan iletişim özgürlüğünün bir parçasıdır. Yasadışı eylem vatandaşların Sosyal Medya aracılığıyla iletişimine kulak kabartmaktır. Zira Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 22. maddesine göre “Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.”
  • Gezi Parkı eylemleri göstermiştir ki Sosyal Medya vatandaşların hak arama çabalarına mükemmel şekilde destek olmaktadır. Bu destek vatandaş ve devlet arasındaki bilgi eşitsizliğini gidermek suretiyle gerçekleşmektedir. Basının tamamına yakınının gerçekleri görmezden gelmesi veya açıkça yalan haber üretmesi karşısında Sosyal Medya gerçeklerin öğrenilmesinin yolunu açmıştır.
  • Hakaret, nefret söylemi ve şiddete çağrı içermeyen hiçbir Sosyal Medya paylaşımı suç değildir. Buna bir gösteri duyurusu veya şiddete maruz kalmış insanların doktor/eczane gibi bilgi ihtiyaçlarını içeren paylaşımlar da dahildir.
  • Vatandaşların kendi isimlerinden farklı isimlerle (nick) Sosyal Medyada faaliyet göstermeleri Internet’in en yaygın kurallarından biridir. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suç oluşturmaz.
  • Sosyal Medyada paylaşılan içeriği suç haline getirmenin, olumsuz düzenleme çabalarının ve kullanıcılara yönelik gözdağı operasyonlarının amacı, insanları oto-sansüre zorlamaktır. Oto-sansür, ifade, bilgi ve iletişim özgürlüğü ihlallerinin en korkuncudur ve demokratik bir hukuk devletinde otoritenin oto-sansür dayatması kabul edilemez.

 

TEKNİK YÖNDEN

  • Twitter, Facebook, Gmail ve Hotmail gibi hizmetler bilgiyi şifreleyerek taşırlar. Bu şifrelerin kırılması imkansıza yakın derecede zordur. Şifreli iletişimin göstergesi tarayıcının adres çubuğunda bulunan küçük bir kilit işareti ve “https://” ibaresidir (“http://” yerine).
  • Bu sistemlerin içerdiği kullanıcı verilerini Internet üzerinde şifresiz görmek mümkün değildir. Ancak tüm veriler büyük oranda ABD’de bulunan ve ilgili şirketlerin kontolündeki sunucularda toplanmaktadır. Bu şirketler tüm kullanıcı verilerini görebilirler ve başkalarıyla paylaşabilirler.
  • Devlet kaynaklarından ve çeşitli kaynaklardan anlaşıldığı kadarıyla Facebook kullanıcı verilerini devletlerle paylaşmakta, Twitter ise veri paylaşımını şimdilik reddetmektedir.
  • Tüm dünyada Gmail ve Hotmail’ın geliştiricileri olan Google ve Microsoft şirketlerinin kullanıcı verilerini hükümetlerle paylaştığına dair genel bir kanı vardır.

Kamuoyuna ve ilgililere, aşağıda adları bulunan kuruluşlarca saygıyla duyurulur. / 29 Haziran 2013

 

PDF olarak indir: Dosya:Sosyal medya ve haklarimiz.pdf

© 2025 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası