Dr. Necdet Bulut’u saygıyla anıyoruz!
Dr. Necdet Bulut’u saygıyla anıyoruz.
Türkiye‘nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanı, ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Necdet Bulut‘u, faşist katillerce katledilişinin 34. yılında, en derin saygılarımızla anıyoruz.
Hasan Tan’ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan; Bilgisayar Merkezi yönetmenliğinehakkında yolsuzluktan soruşturma açılmış “ülkücü” bir ambar memurunun atanmasıyla Merkez’de çalışanların tümünün işlerine bir günde son verildiği ve 700 dolayında militan “ülkücü”nün “işçi” adı altında üniversiteye alındığı, işçi ve öğrencilerin öldürüldüğü, öğretim üyelerine saldırıların düzenlendiği yoğun baskı döneminde, Dr. Necdet Bulut en ön saflarda mücadele etmiş ve o günlerde Üniversite Konseyi’nde yardımcı profesörlerin temsilci üyesi olarak görev yapmıştır.
1978 Temmuz’unda ODTÜ’den izinli olarak KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığı’na getirilen Necdet Bulut, KTÜ’de Bilgisayar Merkezinin kurulması için yoğun bir çalışma içine girmiştir. Sistem seçimi, ihaleler, bina projeleri, eleman sağlanması ve eğitimi gibi alanlarda çalışıp bir yandan da bürokrasi ile mücadele ederek merkezi adeta yoktan var etmiştir. KTÜ’nün bilgisayarının İstanbul’da gemiye yüklenmesini sağlamış; ama Trabzon’a geldiğini görememiştir.
Trabzon’daki lojmanının girişinde, 26 Kasım 1978 gecesi, ülkücü tetikçilerce arabası çapraz ateşe alınmış; kendisi ağır, oğlu ve eşi hafif yaralanmıştır. Genelkurmay Başkanlığı’nın gönderdiği özel uçakla Ankara’ya, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen Bulut; 8 Aralık’ta yaşama veda etmiştir.
İnanıyoruz ki bugün yaşasaydı, Bilişim alanında yaşanan gelişimin, insanlık için hayal ettiği güzel geleceğe ulaşmak için yeterli olmadığını görecek ve teknolojinin halkın hizmetine kullanılması için mücadele edecekti.
Küresel bir sömürü aracına dönüşen teknolojinin, halkın yararına kullanılması için çözümler üretme görevinin, ondan devraldığımız aydın sorumluluğu ve mücadele ruhuyla odamızın omuzlarında olduğunu biliyor; değerli hocamızı en derin saygılarımızla anıyoruz.
Bilgisayar Mühendisleri Odası
1. Dönem Yönetim Kurulu
Necdet Bulut’un Yaşamı
(1938 – 8 Aralık 1978)
Necdet Bulut, 1938’de Sivas’ta doğdu. 1960’ta İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü’nden mezun oldu. 1963-1969 yılları arasında IBM Türk Şirketi’nde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969′ da ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü’ne programcı olarak girdi. Kısa sürede yetenekleri ve çalışkanlığıyla kendini tanıttı ve öğretim görevlisi olarak görevlendirildi. 1970’te ABD’de Purdue Üniversitesi’nde lisansüstü çalışmalarına başladı. 1972’de Bilgisayar Bilimleri dalında yüksek lisans, ertesi yıl da yine aynı dalda doktora derecesi aldı. Üzerinde çalıştığı konu “Yazılım Fiziği” idi. Doktora Hocası M. H. Halstead’le birlikte bu konuyu bilim dünyasına ilk kez sunanlardan biri oldu. Purdue Üniversitesi’nde bir yıl yardımcı profesör olarak çalışan Necdet Bulut, 1974’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne döndü ve ertesi yıl ODTÜ Bilgisayar Merkezi’nin yönetmenliğine getirildi.
Necdet Bulut, 1978 Temmuzu’nda ODTÜ’den izinli olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektronik Hesap Merkezi yönetmenliğine getirildi. O bu göreve getirildiğinde bu merkezin sadece adı vardı. Necdet Bulut, hızla bu merkezin kuruluşunun yoğun çalışmaları içine girdi. KTÜ Bilgisayar Merkezi’ni kısa bir sürede adeta yoktan var etti. Satın alınacak bilgisayar sisteminin ihalesini ve öteki hazırlıkları bitirdi, fakat sistemin kurulduğunu göremedi.
Necdet Bulut Trabzon’a gelişinden 4 ay sonra eşi ve oğlu ile saldırıya uğradı. Bulut ailesi, 26 Kasım 1978 gecesi saat 24.00’da bir arkadaş ziyaretinden arabayla eve dönerlerken, ülkücü tetikçilerce çapraz ateşe alındı. Oğlu ve dört ay önce evlendiği eşi hafif yaralandı. Ağır yaralanmış olan Bulut, Genelkurmay Başkanlığı’nın gönderdiği özel uçakla Ankara’ya getirildi. Böbreği parçalanan Necdet Bulut, olaydan 12 gün sonra hayata gözlerini yumdu. Sonradan arabasında yapılan incelemede 27 kurşun deliği belirlendi.
Necdet Bulut’a ateş eden (mahkeme dosyasında “Ülkü Ocakları üyesi” olarak geçen) üç tetikçi 15’er yıl, onları azmettiren üç Ülkü Ocakları üyesi ise müebbet hapse mahkum oldular. Ancak Askeri Yargıtay, Bulut’un ölümünde “tıbbi hata” ve -tıp açısından- “meslek ve sanatta acemilik” saptadığından bu kararlar bozuldu ve yargılama, yeterli kanıt bulunamadığından dolayı, 1985’te beraatle sonuçlandı.