Bilgisayar Mühendisleri Ankara Toplantısı Gerçekleştirildi
Bilgisayar Mühendisleri Odası kuruluş çalışmaları kapsamında 28 Ocak 2012 Cumartesi günü T.Harb-İş Sendikası Kenan Durukan Toplantı Salonu’nda toplantı düzenlendi. Toplantıda “Bilgisayar Mühendisleri Odası çalışmaları hakkında bilgilendirme, süreçle ilgili görüş ve değerlendirme, BMO imza kampanyası” konuları el alındı.
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş toplantının açılış konuşmasında şunları söyledi; “Gördüğümüz kadarıyla uzun bir süredir bilgisayar mühendisi üyelerimizin heyecanlandığı bir süreç yaşanıyor. EMO Ankara Şubesi olarak bu süreci uzun süredir destekliyoruz. Özellikle 2006-2008 yıllarını kapsayan 18. Dönemde, meslek alanına dair Oda içinde yapılan çalışmaların zaman zaman yetersiz kalabildiğini, Odanın bu meslek alanına dahil politikalar üretmekte her zaman başarıyı gösteremediğini, bu konuda doyurucu ulusal politikaların olmadığını söyledik. Bunun dışında dedik ki bilgisayar mühendisi arkadaşlarımız, meslektaşlarımız –doğru bulmasak da- EMO çatısı altında örgütlenmeye sıcak bakmıyorlar. Realite buydu. Esasen bilişim alanında yaşanan çok hızlı gelişmeler ve paralelde bu mesleğin icra edicileri olan sizlerin karşılaştığı problemlerden tutun da ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilişim politikalarına kadar bir dizi çalışmanın doyurucu bir şekilde yapılması, yasal düzenlemelerin bu anlamda yapılması gerekir diye düşündük. Bunların bir şekilde sürekli sözcüsü, destekçisi olmaya çalıştık. Aradan geçen bunca süre sonra bu heyecanın diğer Şubelere de yayıldığını görmekten memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.
EMO`nun bütün birimlerinin geldiği toplantılarda BMO ile ilgili düşüncelerimi bu netlikte ve açıklıkta dile getirmiş biri olarak bunları söylüyorum. Bu tür toplantılarda Bilgisayar Mühendisleri Odası kurulması yönünde olumlu düşüncelerimiz söylediğimizde bazı arkadaşlarımız tarafından farklı şekillerde eleştirildik. Biz ne yapmaya çalıştığımızı biliyorduk. Bu doğrultuda bilgisayar mühendisi arkadaşların ne istediğini biliyorduk. Biz onları destekledik.
Diğer Şubelerde BMO`nun kurulması ile ilgili toplantılar yapıldı. Bizim arkadaşlarımızı görevlendirdik. Örgütlenme Sekreteri arkadaşımız 2 yıla yakın süredir üniversitelerin bilgisayar, yazılım, bilişim sistemleri mühendisliği bölümlerindeki öğrenci ve öğretim üyeleriyle önemli ilişkilerde bulundu. Memnuniyetle görülen şudur ki, BMO`nun kuruluşuna yönelik itiraz edenlerin sayısı oldukça azalmıştır.
Diğer Şubelerde Genel Kurullar yapılmaya başlandı. 7 yerde Genel Kurul yapıldı. Bir Şube Genel Kurulu’nda BMO kurulma önergesi gündeme alınmadı, 1 tanesinde 2 oy ile kabul edilmedi onun dışında önerge verilen her yerde BMO`nun kurulması üyelerce kabul edildi. Bunların 2 tanesi hariç hepsinde oy birliği ile bu karar alındı. 18 Şubat`ta yapılacak Genel Kurul`da da Ankara Şubesi`de bu doğrultuda bir karar alınacağını düşünüyoruz.
BMO`nun kurulma zamanı geçmektedir. Daha fazla gecikmesi için hiçbir sebep yoktur. Bu dönem içinde bu heyecan yaşanmışken bu Oda kurulmalıdır.Bu çalışmada emeği geçen herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Arkadaşların cesaretlerini de kutlamak gerekiyor. Geçmişte de bu çalışma iki kez belli noktaya kadar gelip başarıya tam anlamıyla ulaşmamıştı. Gerek geçmişte bu çalışmayı yapan fakat olumlu bir noktaya evriltemeyen arkadaşların, gerek bu süreci bu kadar heyecanla sürdüren arkadaşların ellerine yüreklerine sağlık demek istiyorum.
Bilgisayar mühendislerinin odasının bu arkadaşların daha önce çalışan arkadaşların çok özel yerleri olacak. Sizlerin de farklı Oda olarak TMMOB`nin parçası olarak kendi meslek alanlarınızda insan ve toplum odaklı, insanımızı toplumumuzu daha ileriye götürecek adımlar çerçevesinde çalışmalar yapacağınıza inanıyoruz.”
“TMMOB`nin toplumcu geleneğini bilişim sektörüne taşımalıyız”
TMMOB`nin toplumcu geleneğinin bilişim sektörüne taşınması gerektiğine vurgu yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Özgür Yıldırım da toplantı açılışında şunları söyledi; “TMMOB`nin toplumcu geleneğinin bilişim sektörüne taşınması gerektiğine vurgu yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Özgür Yıldırım da toplantı açılışında şunları söyledi; “Bilişim sektörü hızla gelişiyor. Ve yaşamımızı yönlendirmeye hızla devam ediyor. Ve bu gelişimin asli unsuru biz Bilgisayar Mühendisleri’nin sorunları da çığ gibi büyüyor.
Eskisi gibi değil 30bini aşkın mezunuz artık. Ve her yıl 6binden fazla insan katılıyor bize.
Teknik altyapıdan yoksun, akademik kadrosu yetersiz BM bölümleri açılıyor. Uzaktan eğitim ve teknoloji fakülteleriyle BM mezunu veriliyor.
Bilgisayar mühendisliği mesleği vasıfsızlaştırılıyor, niteliksizleştiriliyor. Sertifikalar diplomaların yerini almış durumda.
Mesleğimizin, meslek alanımızın tarifi yok. Herkes bizim işimizi yapabilir anlyışı hakim.
Projeleri biz üretiyoruz ama biz yönetemiyoruz ve denetleyemiyoruz. Ve bitmeyen projelerde, bedelsiz fazla mesailerle, güvencesiz çalıştırılıyoruz.
Tüm çalışanlar gibi işsizlik ve güvencesizlik bizim için de yadsınamaz bir gerçek.
Hatta krizlerde ilk işten çıkarılanlar bizler olabiliyoruz.
Dün olduğu gibi ayrıcalıklı değiliz artık. Ve örgütlülük bugün ihtiyaçtan öte zorunluluk artık bizim için.
İşte bu yüzden hep örgütlenmek zorundayız dedik. Örgütlenmenin en zor olduğu dönemde, insanların örgütlenmeden korkutulduğu, örgütlü yapıların dağıtılmaya çalışıldığı ,örgütlü yapılara saldırıldığı bir dönemde inadına örgütlenmek zorundayız dedik. Ve artık bunun ismi odalaşma olmak durumundaydı.
Evet oda kurmak o denli kolay değildi. Ancak şimdiye kadar EMO bünyesinde yapılan çalışmalar olgunlaşmış, EMO’dan aldığımız birikim bize bu gücü sağlamıştı.
Ve meslek örgütümüz EMO’nun desteğiyle, 15 Ekim’de yaptığımız çalıştayda ilk kez Bilgisayar Mühendisleri Odası’nı kuruyoruz dedik ve Ankara’da bunun pankartını açtık ve yola koyulduk. Bugün o pankartın arkasında ısrarla, inatla, çoğalarak yürüyüşümüz sürüyor.
Örgütleniyoruz dedik, hem EMO içerisinde üyelerimizle, hem EMO dışında meslektaşlarımızla, hem öğrenci arkadaşlarımızla buluştuk, buluşmaya devam ediyoruz.
İlleri gezdik, üniversitelere gittik, teknokentlerde standlar açtık, toplantılar düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz.
Bilgisayar mühendisleri odası kuruluş raporu hazırladık, bir manifesto niteliğinde, neden bir odaya ihtiyacımız var, nasıl bir oda kurguluyoruz, ne ilkeler üzerinde şekillenecek ve görevleri ne olacak sorularına yanıt verdik.
Çalışma gruplarında arkadaşlarımız BMO’nun bilişim politikalarına bakışını oluşturuyorlar. Tabeladan ibaret değil, bilişim sektörüne yön verecek bir odayı somutlaştırıyorlar.
İmza kampanyamızda meslektaşlarımız BMO ‘yu istiyoruz ve destekliyoruzu beyan ediyorlar.
Bize hergün yeni yüzler yeni bizler katılıyor. Ve Bilgisayar Mühendisleri örgütlerini birlikte düşünerek, birlikte üreterek kuruyorlar.
Evet önemli bir noktadayız artık. Önümüze koyduğumuz takvim daha da netleşti.
Kocaeli’nden başlayarak şubelerimizde bir bir BMO kurulması sürecinin EMO Genel kuruluna taşınması kararları çıkıyor.
Ve Artık Mart ayında yapılacak EMO Genel kurulu ve Haziran’da yapılacak TMMOB Genel kuruludur çalışmalarımızın odak noktası.
BMO’yu birlikte istedik, birlikte çalıştık, birlikte inşa ediyoruz. Tüm meslektaşlarımız BMO sürecinin asli üreticisi ve öznesidir. BMO’nun tuğlaları BMlerinin örgütlü iradesidir.
TMMOB’nin toplumcu geleneğini bilişim sektörüne taşıyacak, haklarımızı ve mesleğimizi koruyacak, çalışandan yana boşluğu dolduracak, emekten, insandan, yaşamdan yana konumlanan bir BMO’nun sorumluluğu hepimizin omuzlarındadır.
Evet BMO pankartı arkasında yürüyüşümüz sürüyor. Gelin bu pankartın arkasındaki bizi çoğaltarak yürümeye devam edelim.
Bilişim politikalarına yön verecek, meslek onurumuz için mücadele edecek bir BMO için,
Bizlerin önce insan olduğu bilinciyle hareket edecek, bizleri makineleştiren çalışma koşullarına, işsizliğe, güvencesizliğe bayrak açacak bir BMO için,
Mühendisliğin toplumsal sorumluluğunu unutmayacak, ürettiklerinde kamusal faydayı esas alacak bir BMO için,
Ülkesinin ve halkının sorunlarını kendi sorunlarından bağımsız değerlendirmeyecek ve bu sorunlara kayıtsız kalmayacak bir BMO için,
Yaşamı esir alan değil, yaşamı besleyen teknolojiyi savunacak bir BMO için,
Bilimi ve teknolojiyi ülkesinin ve halkının hizmetine sunmayı temel ilke sayan bir BMO için,
Yaşamı tasarlayann biz mühendislerin, daha güzelini de yaratma uğraşına destek olacak bir BMO için,
Gelin dost omuz başlarını omuzlarımızın yanında duyarak, umudu hep dimdik tutarak birlikte yürümeye, birlikte üretmeye devam edelim.
BMO sürecini birlikte örelim ve BMO’yu birlikte kuralım.”
EMO Ankara Şubesi Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu Başkanı Mehmet Harun Özer toplantıda yaptığı sunumda “Biz kimiz? Ne yaptık? Ne Yapıyoruz? Ne Yapacağız?” başlıklı bir sunum yaparak, Bilgisayar Mühendisleri Odası kuruluş çalışmaları, BMO raporu, kuruluş takvimi hakkında bilgi verdi.
Sunumun ardından EMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Birkan Sarıfakioğlu`nun başkanlığını yaptığı forum bölümüne geçildi. Forumda bilgisayar mühendisi üyelerimiz, kurulma çalışmaları sürdürülen Bilgisayar Mühendisleri Odası ile ilgili görüşlerini ve sorularını yönelttiler.
Etkinlik “Bilgisayar Mühendisleri Odası`nı Kuruyoruz” pankartı altında çektirilen toplu fotoğraf ile sona erdi.