Bilgisayar Mühendisleri Odası ne zaman kuruldu?

24 Mart 2012’deki EMO 43. Olağan Genel Kurulu ve 2 Haziran 2012‘deki TMMOB 42. Olağan Genel Kurulunda alınan kararla Bilgisayar Mühendisleri Odası kurulmuş, Bilgisayar Mühendisleri Odası resmi tüzelkişiliğini kazanmıştır. Odanın işleyişini belirleyen Ana Yönetmelik, Bilgisayar Mühendisleri Odası 1. Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Bilgisayar Mühendisleri Odası, Ankara’daki Genel Merkezi, İstanbul, İzmir, Samsun ve Adana İl Temsilcilikleri ve Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Niğde ve Şanlıurfa’daki temsilcileriyle çalışmalarını sürdürmektedir.

Bilgisayar Mühendisleri Odasını kim kurdu?

Bilgisayar Mühendisleri Odası, geçmişten bugüne yapılan çalışmalar ve oluşturulan örgütlülüğün bir sonucu olarak kurulmuştur. Bu çalışmaları yürüten asli unsurlar ise EMO Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonları ve EMO Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu üyeleri olmuştur. BMO Kurucu Yönetim Kurulu hakkında ayrıntılı bilgi ilgili haberde yer almaktadır.

Bilgisayar Mühendisleri Odası hangi amaçlar doğrultusunda çalışmalarını yürütecektir?

Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın 1. Olağan Genel Kurulunda kabul edilen BMO Ana Yönetmeliği‘nin 7. maddesinde BMO’nun amaçları tanımlamaktadır.

Bilgisayar Mühendisleri Odasına üye olmak zorunlu mudur?

6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasasının 33. maddesine göre Türkiye’de mühendis ve mimarlık yapan herkesin ilgili Odaya üye olması zorunludur. Üyelik, kamu kesiminde asli ve sürekli kadroda çalışan kamu personeli için tercihe bırakılmıştır.

Bilgisayar Mühendisleri Odasına kimler, nasıl üye olabilir?

TMMOB Genel Kurulu kararınca BMO’ya Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Yazılım ve Bilişim Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinin lisans mezunları üye olabilirler. Üyelik işlemleri; BMO Genel Merkezi, İstanbul İl Temsilciği, İzmir İl Temsilciliği, Adana İl Temsilciliği ve Samsun İl Temsilciliği’nde yapılmaktadır. Üyelik ödentisi (aidat) aylık 75 TL, üyeliğe kayıt bedeli 125 TL olarak belirlenmiştir.

Üyelik için gerekli belgeler: Üye Kayıt Formu (pdf), e-Devlet üzerinden alınan mezuniyet belgesi, resmi kurumlarca verilen Kimlik Kartının fotokopisi ya da e-Devlet üzerinden alınan nüfus kayıt örneği, 1 adet vesikalık fotoğraf. Üyeliğe başvuranlar, Üye Kayıt Formunu doldurup ıslak imzalı olarak Odaya verir. Kayıt ücreti ve üyelik ödentisi, Oda birimlerimizde ödenebilir ya da banka hesabımıza yatırılabilir.

Üyelik Belgeleri nelerdir, nasıl edinilir?

Bilgisayar Mühendisleri Odasına üye olduğunuzu gösterir belgeleri Odamızdan edinebilirsiniz. Üyeler, çalıştıkları işyerlerinin ya da kurum/kuruluşların istemleri gereği Odamızdan “Üyelik Belgesi” alabilirler. Üyelik Belgesinin bedeli 150,_TL‘dir. Üyelerimiz, ihaleyle hizmet alımı yapan kurumlara sunmak için de Odamızdan belge alabilirler. İhale Belgesinin bedeli 250,_ TL‘dir. Üyelik Belgesi ve ihale Belgesi istemlerinizi genel merkez ve temsilciliklerimize iletebilirsiniz. Adınıza düzenlenecek belgeler, isteğiniz üzerine adresinize ödemeli olarak gönderilir.

Bilgisayar Mühendisleri Odası çalışmalarına nasıl katılabilirim?

BMO çalışmalarına, Odaya üye olduktan sonra ilgili kurul, komisyon ve organlarda görev alarak katılabilirsiniz. Bu yöndeki istemlerinizi ve düşüncelerinizi iletisim@bmo.org.tr adresine e-posta göndererek  Odaya iletebilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası kurulduktan sonra bilgisayar mühendisleri dışında kimse bilişim sektöründe çalışamayacak mı?

BMO, meslek alanının düzenlenmesi ve mesleki hizmetlerin denetimi yetkisine sahip, Anayasanın 135. maddesinde tanımlanmış kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Yasayla belirlenmiş yetkiler çerçevesinde mühendisin görev ve yetkilerini, mühendislik hizmetlerini tanımlamak, meslek odasının ana görevleri arasındadır. Bu düzenlemelerin yapılması, bilişim meslek alanında pek çok farklı disiplinden çalışanları da olumlu yönde etkileyecektir.

Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri odaya üye olabilir mi?

Bilgisayar Mühendisliği ve Oda kapsamındaki mühendislik bölümlerinde lisans öğrenimini sürdüren üniversite öğrencileri “öğrenci üye (BMO-Genç)” sıfatıyla odaya üye olabilir. Öğrenci üyelik BMO Ana Yönetmeliği‘nin 10. maddesinde tanımlanmıştır.

Öğrenci üye olabilmek için sayfamızdaki Öğrenci Üyelik Formu’nu doldurduktan sonra, onaylı öğrenci belgesi ya da öğrenci kimliği, resmi kurumlarca verilen Kimlik Kartının fotokopisi ya da e-Devlet üzerinden alınan nüfus kayıt örneği ve 1 fotoğrafı iletisim@bmo.org.tr adresine göndererek başvurulması gerekmektedir. Öğrenci üyelerden üyelik ödentisi (aidat) ve kayıt ücreti alınmaz. Öğrenci üyeler kontenjan dahilinde oda etkinliklerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanırlar. Ancak genel kurula delege olarak katılamazlar ve seçimlerde oy kullanamazlar. BMO-Genç üyeliği lisans öğrenciliği bittiğinde sona erer. Bu tarihten sonra yüksek lisans öğrencisi de olunsa BMO üyeliği için kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Bilgisayar Mühendisi En Az Brüt Ücreti nedir, nasıl hesaplanır?

Bilgisayar Mühendisi En Az Brüt Ücretinin tanımı ve hesaplama yöntemi, BMO 4. Dönem Yönetim Kurulunun 18 Şubat 2019’daki toplantısında kabul edilerek yürürlüğe giren BMO En Az Ücret Yönergesi‘nde açıklanmıştır. Buna göre Odamıza kayıtlı bir bilgisayar mühendisinin en az brüt ücreti, birliğimiz TMMOB’nin her yıl duyurduğu Mühendislik Asgari Ücreti “baz ücret” kabul edilip bu ücrete çeşitli ölçütlere göre belirlenen katsayıların yansıtılmasıyla hesaplanır. En az brüt ücrete ilişkin ayrıntılı bilgi EN AZ ÜCRET sayfasında yer almaktadır.

Bilgisayar Mühendisleri için uygulanan SGK Meslek Kodları nelerdir?

Sigortalıların meslek kodları,  işverenler tarafından aylık olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK’ye) verilen “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi”nde  belirtilir. Ayrıca işverenler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği uyarınca sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodlarını “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi”nde belirterek bildirmekle yükümlüdür. Üye ve meslektaşlarımızın, yaptıkları işleri ve mesleki deneyimlerini belgelemeleri açısından hizmet dökümlerinde doğru  meslek kodunun bulunması önem taşımaktadır. Sigortalı olarak çalıştığınız her ay için bildirilen “meslek kodu”nuzu e-Devlet Kapısından erişeceğiniz “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”nün “Meslek Kodu” alanında görebilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisleri Odasının kapsamına giren mühendislik dallarından mezun ücretli çalışanlar ile bilişim -ya da bilgi ve iletişim teknolojileri- alanındaki görevlerde ücretli çalışanlar için uygulanabilecek meslek kodları:  SGK Meslek Kodları ve Adları  (Kaynak: Meslek Sözlüğü – https://esube.iskur.gov.tr/Meslek/meslek.aspx)

Üyelik ödentisi (aidat) borcumu nasıl öğrenirim, nasıl öderim?

Üyelik ödentisine ilişkin genel bilgiler ÜYELİK ÖDENTİSİ sayfasında verilmiştir. Üyelik ödentisi borcunuzu 3 biçimde öğrenebilirsiniz:

  • Kurumsal İnternet sitemizin sağ üst köşesindeki ÜYE GİRİŞİ‘ne  tıklayarak erişeceğiniz Üye Portalından.
  • iletisim@bmo.org.tr adresine e-posta göndererek.
  • 0(312) 230 31 45 numaralı telefondan Genel Merkezimizi arayarak.

Üyelik ödentilerinizi aşağıdaki yollarla ödeyebilirsiniz:

  • Kurumsal İnternet sitemizin sağ üst köşesindeki ÜYE GİRİŞİ‘ne  tıklayarak erişeceğiniz Üye Portalında kredi kartıyla (sanal POS aracılığıyla).
  • Odamızın banka hesaplarına havale/EFT yaparak. (Banka hesap bilgilerine ÖDEME BİLGİLERİ sayfasından erişebilirsiniz.)
  • Genel Merkez ya da Temsilciliklerimizde nakit.
  • Genel Merkez ya da İstanbul Temsilciliğinde kredi kartıyla.

Hangi durumda üyelik ödentisinden muaf olurum?

Üyelik ödentilerinden muafiyetle ilgili kurallar BMO Ana Yönetmeliği‘nin “Üyeliğin askıya alındığı durumlar” başlıklı 13. ve “Üye ödentisi alınmayacak durumlar” başlıklı 102. maddesinde tanımlanmıştır.

Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan istifa etmek istiyorum, ne yapmam gerekir?

6235 sayılı TMMOB yasası gereğince, kamu kesiminde asli ve sürekli kadroda çalışan kamu personeli ve askeri personel dışında yurtiçinde mühendislik yapan herkes ilgili odaya kayıtlı olmak zorundadır. Üyelikten ayrılabilmeniz için kamu personeliyseniz, askeri personelseniz ya da mühendislik dışı bir işte çalışıyorsanız bu durumu gösterir belge ile Odaya yazılı başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Aksi durumlarda Oda üyeliğinden istifa edemezsiniz.

İstifa dilekçesi örneğine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası