Bilgisayar Mühendisleri Odasını Birlikte Kurduk!

EMO Genel Kurulunun çoğunluklu desteğiyle TMMOB 42. Olağan Genel Kuruluna taşınan Bilgisayar Mühendisleri Odası kurulması önergesi, oy çokluğuyla kabul edildi.
31 Mayıs 2012 günü, Divan’ın belirlenmesiyle başlayan Genel Kurulda, verilen önergeyle Bilgisayar Mühendisleri Odası kurulması için ayrı bir komisyon oluşturuldu. Bilgisayar mühendisi TMMOB delegeleri Arif Cevizci, Funda Başaran, Funda Çetintaş, Gölay Şakiroğulları, Oktay Dursun, Oya Tezel, Taylan Özgür Yıldırım’ın yanı sıra Beyza Metin (EMO), Ebru Akgün Yalçın (EMO), Erhan Karaçay (EMO), Fatih Kaymakçıoğlu (EMO) ve Gıda Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası,  Makine Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası temsilcilerinin de yer aldığı komisyonun Başkanlığına İsmail Küçük (Meteoroloji MO), Raportörlüğüne Taylan Özgür Yıldırım (EMO) seçildi.
Yapılan toplantı sonrası Komisyon konuyu tartışılmak üzere, Genel Kurul’a sundu. Komisyon adına Oktay Dursun (EMO) ve Erhan Karaçay’ın (EMO) konuşmalarından sonra, görüşmelere geçildi. 10 lehte, 3 alehte konuşma yapıldıktan sonra 14.30’da başlayan gündem için 16.00’da oylamaya geçildi. Oylama sonucunda Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği disiplinlerini kapsayacak TMMOB’ye bağlı 24. Oda, Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın kurulması oy çokluğu ile kabul edildi.
EMO Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu’nun konuya dair açıklaması aşağıda yer almaktadır:
Bizler; “üniversitelerden her yıl gelen beş bin yeni mezunla bugünkü sayısı otuz binleri aşanlarız” dedik…Bizler; “teknik ve akademik altyapıdan yoksun açılan bölümlerle niteliksiz eğitimverilerek vasıfsızlığa sürüklenenleriz” dedik…Bizler; “mesleklerinin, meslek alanlarının tanımları olmayanlarızdedik…
Bizler; “işlerinin herkes tarafından yapılabileceği iddia edilenleriz” dedik…

Bizler; “diploması değersizleştirilen, sertifikalara mahkûm edilenleriz” dedik…

Bizler; “projeleri gerçekleştirenler, ancak yönetiminde ve denetiminde söz sahibi olmayanlarız” dedik…

Bizler; “kamusal yararın masal sayıldığı, sermayenin çıkarlarının gözetildiği bir alanda susturulmaya, sindirilmeye çalışılan üretici gücüz” dedik…

Bizler; “işverenlerin sendikalaştığı ama emekten, çalışandan yana bir örgütün olmadığı bir sektörde çalışanlarız” dedik…

Bizler; “işsizlikle ve işsiz kalma korkusuyla boğuşan, bitmeyen fazla mesailerle, düşük ücretle güvencesiz işlerde çalıştırılan bilişim emekçileriyiz dedik
Ve işte bu yüzden bizler; “BMO artık bir gereksinim değil, zorunluluktur” dedik ve Elektrik Mühendisleri Odası’ndan yola koyulduk…25 yıldır EMO bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalarımız artık odalaşmaya evrilmeliydi. Yüklendiğimiz tarihsel sorumluluğun farkındaydık; ama biliyorduk ki Bilgisayar Mühendislerinin omuzları yanı başımızdaydı.Yürüyüşümüz Bilgisayar Mühendisleri için, Bilgisayar Mühendislerinin örgütlülüğü içindi.Üniversiteleri, şehirleri, iş yerlerini ziyaret ettik. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de Çalıştaylar düzenledik.  İl il dolaştık meslektaşlarımızla buluştuk. Üniversitelere gittik öğrenci arkadaşlarımızla çalışmalarımızı paylaştık. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm başkanlarıyla toplantılar düzenledik, akademinin desteğini arkamıza aldık. Teknokent bölgelerinde, işyerlerinde stantlar açtık, toplantılar, etkinlikler düzenledik.  İmza kampanyaları başlattık.  Tüm Bilgisayar Mühendislerinin BMO sürecinin öznesi, üreticisi, takipçisi olması gerektiğine inandık; birlikte üretmek ve birlikte yönetmekti isteğimiz ve bunun gereğini yaptık.Bilgisayar Mühendislerinin dayanışmasına inancımız tamdı. Ve bu kez tamamdı!…

Ve Örgütümüze, EMO’ya döndük; BMO sadece birkaç kişinin değil, tüm Bilgisayar Mühendislerinin ortak talebidir dedik. EMO’nun 11 Şubesinin Genel Kuruluna katıldık. BMO’yu, örgütlülüğümüz için gerekliliğini anlattık. BMO kurulması önergesinin EMO Genel Kuruluna taşınmasını sağladık.
“24 Mart’ta 24.Oda” hedefiyle EMO Genel Kuruluna gittik. Genel Kurulu Bilgisayar Mühendislerinden oluşan kırmızı bir gül bahçesine çevirdik. Ve EMO örgütlülüğü, örgütümüz “24. Oda için BMO için, sizinleyiz” dedi.
Son bir adım kalmıştı, son bir geçit. Onu da 2 Haziran Cumartesi günü tamamladık.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) 42. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerin sonunda Birliğimiz;  24.Odanın  “Bilgisayar Mühendisleri Odası”nın kurulmasını büyük bir destekle kabul etti.

Bu başarı; tüm Bilgisayar Mühendislerinin ortak başarısıdır.
25 yıldır BMO için EMO içerisinde üreterek emeklerini yüreklerini ortaya koyanların başarısıdır.
İmzalarıyla evet bizler BMO kuruluşunu istiyoruz ve bu sürecin destekçisi ve takipçisi olacağız diyenlerin başarısıdır.
İllerde, üniversitelerde, iş yerlerinde yalnız değilsiniz, biz de sizinleyiz diyen meslektaşlarımızın, öğrenci arkadaşlarımızın, hocalarımızın başarısıdır.
Bu başarı hepimizindir. Kutlu olsun…

Sözlerimiz vardı, inandıklarımız vardı, yapmak istediklerimiz vardı. Şimdi bunlar için mücadele zamanıdır.
Meslek onurumuz, meslektaşlarımızın hakları için,
Kamudan yana bilişim politikaları için,
Emekten, insandan, yaşamdan yana bir meslek odasını inşa etmek için,
“BMO’yu Kuruyoruz” pankartı arkasında birlikte başlattığımız yürüyüşü “Bilgisayar Mühendisleri Odası’nı yaşatmak üzere” sürdürmek için çalışma zamandır.

Sizlere TMMOB Gelen Kurulu’na giderken “BMO’yu Birlikte Kurmak Güneşi Birlikte Kucaklamak ” için diyerek çağrı yapmıştık.
“BMO’yu Birlikte kurmak” sözümüzü tuttuk. Ve inanıyoruz ki “Güneşi de Birlikte kucaklayacağız”…
Hepinizin, hepimizin emeklerine yüreklerine sağlık…

Yaşasın Bilgisayar Mühendisleri Odası!

Yaşasın TMMOB Örgütlülüğü!

© 2024 TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası